Motorkleding kopen: hier moet je op letten

Schijnt het zonnetje weer en is de motor uit de winterberging gehaald? Dan is het tijd om op de motor te stappen! Je hebt alleen wel een aantal dingen nodig voordat je weer veilig de weg op kan gaan: een speciale motorbroek, jas, handschoenen, laarzen en natuurlijk de motorhelm. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij het kopen van een nieuw moterpak? En moet je elk seizoen andere kleding aan op de motor? Wij vertellen je alles wat je moet weten over motorkleding, zodat jij altijd veilig weg kunt rijden. 

Veilig de weg op

Een motorpak draag je voor de veiligheid. Het beschermt je namelijk voor als je valt. De belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het aanschaffen van motorkleding zijn de protectiestukken. Deze zitten bij een motorjas op de ellebogen en schouders en bij de broek bij de heupen en knieën. Koop je een tweedehands motorpak? Kijk dan altijd goed of deze protectiestukken niet versleten zijn, anders is het pak namelijk niet veilig. 

Daarnaast is er motorkleding beschikbaar voor elk seizoen. Denk bijvoorbeeld aan speciale verkoelende motorkleding voor in de zomer. Deze pakken bevatten gaatjes voor optimale ventilatie. Wist je dat er ook speciale jeans met protectie voor op de motor bestaan? Ideaal voor als je een textielen broek te warm vindt. 

Twee in één pak

Wil je niet voor elk seizoen een ander pak kopen? Dan is een 2 in 1 motorpak misschien wel iets voor jou. Deze pakken zijn van textiel en bevatten een thermovoering die je er eenvoudig uit kunt ritsen. Zo kun je het pak ook gewoon dragen op warme dagen. Een voordeel van jassen en broeken van textiel is dat ze geschikt zijn voor alle weersomstandigheden. Door de binnenvoering zijn ze heerlijk warm in de winter, maar ze bieden ook genoeg ventilatie.

Motorkleding passen

Tegenwoordig is er een groot assortiment aan motorkleding beschikbaar. Op internet kun je vrijwel alles vinden. Als je nieuw bent in de motorwereld en graag je eerste pak wilt aanschaffen, raden we je aan om naar de winkel te gaan. Je weet namelijk nog niet wat jij fijn vindt zitten en welk pak voor jou het beste is. Pas een aantal jassen en broeken om te kijken of de protectie op de juiste plekken zit en om de juiste maat te bepalen. Vervolgens kun je gerust motorkleding online bestellen. 

Ook een nieuwe helm kopen?

Bij een nieuw motorpak hoort ook een nieuwe helm. Het is ontzettend belangrijk voor je eigen veiligheid dat je de juiste helm kiest. Kijk bij de aanschaf van een helm naar de volgende aspecten:

  • De pasvorm

De helm moet niet te groot, maar ook niet te klein zijn. Een helm zit goed als deze niet knelt en goed aangesloten zit bij je wangen.

  • Binnenvoering

De binnenvoering van een helm kun je er eenvoudig uit halen. De wangstukken vervang je als deze beginnen te slijten. Soms hoef je dus geen hele nieuwe helm te komen, maar alleen een nieuwe binnenvoering.

  • Houdbaarheidsdatum

Veel mensen denken dat een motorhelm een heel leven meegaat, maar dit is niet zo. Een helm is na vijf jaar al aan vervanging toe. 

Aanbevolen artikelen