Wat zijn de voordelen van bamboe kleding?

Bij bamboe denk je misschien aan pandaberen, meubels, huizen, soep enzovoorts, maar niet aan kleding. Maar bamboe is echter prima geschikt daarvoor. De universiteit van Peking bedacht in 2001 hoe men textiel kan maken van bamboe. De populariteit daarvan neemt toe. Waarom is dat? Op die vraag geven we hier een antwoord.

Bamboe

Bamboe is een plant, die verwant is aan gras en in diverse klimaten kan groeien. Dan praten we bijvoorbeeld over hoogtes waar het koud kan worden, maar ook over tropische omstandigheden. De verspreiding van de plant gaat met name via de wortels. Die kunnen ondergronds ver reiken. De cellulosevezels die voor bamboetextiel worden gebruikt, komen van de stengels van de bamboeplant. In vergelijking met de verbouw van de katoenplant heeft die van de bamboeplant een aantal voordelen. Er zijn daarvoor minder pesticiden nodig en een bamboeplant groeit erg snel. Bij het viscoseproces voor de verwerking van bamboevezels worden echter chemicaliën gebruikt, die een risico vormen voor het milieu en de mens. Er is een alternatief in de vorm het mechanisch verwerken, maar dat wordt helaas niet vaak toegepast.

Bamboetextiel

Zoals in de vorige paragraaf is aangegeven, wordt het bamboetextiel gemaakt van de cellulosevezels, die afkomstig zijn van de bamboeplant. Daarvoor wordt doorgaans de soort moso-bamboe gebruikt, die met name uit China komt. Het resultaat van het zogenoemde viscoseproces is een kunstzijde. Net zoals katoen is bamboetextiel prima geschikt voor allerlei toepassingen, waaronder kleding. Daarbij praten we over zowel boven- als onderkleding. Bamboetextiel wordt onder meer gebruikt voor bamboe ondershirts en bamboe kleding voor mannen.

Voordelen

Kleding die gemaakt wordt van bamboetextiel, heeft onder meer de volgende voordelen:

  • bamboetextiel is zacht en vertoont een natuurlijke glans. Bamboetextiel heeft veel weg van zijde, maar met een lagere prijs;
  • je kunt bamboetextiel gewoon wassen in een wasmachine en drogen in een wasdroger;
  • bamboetextiel irriteert zelfs een gevoelige huid niet. Prima dus voor bijvoorbeeld bamboe ondershirts;
  • van nature is bamboetextiel anti-schimmel en anti-bacterieel;
  • in vergelijking met katoen neemt bamboetextiel 3 à 4 maal sneller vocht op; wel zo prettig als je veel transpireert;
  • in vergelijking met hennep, wol, katoen en synthetische stoffen reguleert bamboetextiel warmte beter en ademt het meer. Goede eigenschappen voor bijvoorbeeld bamboe kleding voor mannen.

Aanbevolen artikelen