Verantwoord beleggen: laat je spaarrekening groeien

Er zijn verschillende manieren om jouw spaarrekening op te hogen. Meer werk, sparen of beleggen. Aan de ene kant zijn sparen en beleggen twee totaal verschillende dingen, maar aan de andere kant kunnen ze ook met elkaar samenhangen. Als je spaart, ben je zeker van je geld en ontvang je jaarlijks een vast percentage rente, afhankelijk van wat er op je rekening staat. Aan de andere kant zul je bij het beleggen meer risico nemen om op deze manier meer geld te verdienen. Je kunt bijvoorbeeld geld beleggen in aandelen of beleggingsfondsen.

Beheerd beleggen

Bij beleggen heb je te maken met risico’s. Als je onverstandig belegt, kan je geld verliezen of zelfs geld verliezen. Aan de andere kant, als je dit verstandig doet, heb je de mogelijkheid om veel geld te verdienen. Je kunt er ook voor kiezen om beleggingen te beheren. Dit betekent dat je het grootste deel van de zaken uit handen geeft aan een beleggingsexpert. Zij kunnen precies inschatten welk rendement en risico bij jou past. Op deze manier staan je nooit grote verrassingen te wachten en kun jij ervoor zorgen dat je op een veilige manier je geld investeert.

Voorwaarden beheerd beleggen

Als je ervoor kiest om beheerd te beleggen, zijn er een aantal voorwaarden van toepassing. Zo is het inlegtarief 50 euro per maand of een eenmalige inleg van 1.000 euro. Op het begin zul je duidelijk je doelen aan moeten geven, zodat de experts zich kunnen focussen op de juiste fondsen. Keep in mind: de waarden van beleggingen kunnen fluctueren. Het blijft nou eenmaal een risico, en je ben nooit verzekerd van een grote winst. Mocht je toch op een bepaald moment ermee willen stoppen, dan kan dit zeker. Het is namelijk dagelijks opzegbaar.

Waarin kun je beleggen?

  • Fondsen
  • Obligaties
  • Aandelen

Zijn er nog andere alternatieven? Jazeker, Je hebt waarschijnlijk wel als eens gehoord van cryptocurrency. Of in ieder geval bitcoin, een digitale munt. Een erg volatile markt met hoge pieken en diepe dalen. Bij gebrek aan toezicht vanuit centrale banken is dit een wat risicovollere manier van beleggen. Het is daarom belangrijk dat je je eigen verantwoording op je kunt nemen, of dat je je in ieder geval goed laat adviseren door experts.

Aanbevolen artikelen