De 10 beste fitness tips

In het volgende artikel vind je fitnesstips voor beginners, maar ook voor gevorderde sporters. Per tip wordt er beschreven wat er precies mee bedoeld wordt en hoe je het kunt toepassen in je dagelijkse leven of je trainingsschema. De tips kunnen ook voor mensen die al langer sporten handig zijn. Hierbij moet je denken aan een opfrisser van een aantal dingen die je misschien al weet, maar wellicht vanuit gewoonte niet meer worden toegepast.

Goede voorbereiding

Voorbereid zijn is het halve werk. Dit geldt ook voor sporten in de sportschool. Vandaar dat we de eerste fitness tip richten op de voorbereiding. Allereerst wil dit zeggen dat je met een plan de sportschool moet binnenkomen. Als je weet welke spiergroepen je moet trainen en welke fitness oefeningen je moet doen, zorgt dat voor meer motivatie. Dit zal je progressie goed doen en is dan ook één van de meest belangrijke tips.

Daarnaast is deze tip ook gericht op wat je bij je draagt in de sportschool. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een flesje (navulbaar) water bij je hebt. Zorg ook voor comfortabele sportkleding en goede trainingsschoenen. Dit maakt de hele training aangenamer, zodat je op een meer georganiseerde manier naar de sportschool kunt gaan.

Het belang van compound oefeningen

Compound oefeningen zijn perfect voor een algeheel sterk en gespierd lichaam. Door deze oefeningen te doen, kun je bij elke oefening veel verschillende spiergroepen trainen, dus in vergelijking met geïsoleerde oefeningen zul je meer tegelijk trainen. Hierdoor verbetert je balans en verbetert ook de coördinatie tussen je spieren. Je kunt deze oefeningen eventueel aanvullen met losse oefeningen, maar focus je in eerste instantie op de belangrijkste “grote” oefeningen.

Techniek is belangrijker dan gewicht

Deze tip zul je ongetwijfeld wel eens hebben gehoord en dat is niet zonder reden. Te vaak zien we mensen in de sportschool die een oefening niet goed onder de knie hebben en toch steeds meer gewicht toevoegen. Dit kan nadelige gevolgen hebben op je progressie en dat wil je voorkomen. Zo kan de kans op blessures toenemen en stimuleer je de spieren minder met een onvolledige beweging dan wanneer je de beweging wel volledig maakt.

Het is dus belangrijk om jezelf niet af te laten leiden door je ego. Neem gewoon wat minder gewicht als je de oefening niet goed kunt uitvoeren. Focus op een effectieve techniek en je zult merken dat je op de lange termijn meer progressie kunt maken dan wanneer je te snel te zwaar wilt trainen.

Vergeet de warming-up niet

Onze lijst met fitness tips zou onvolledig zijn als we niets zouden noemen over een warming-up. Je hoeft echt geen saaie en uitgebreide warming-up te doen, maar het is wel belangrijk om te zorgen dat je spieren een beetje warm zijn. Denk hierbij aan het doen van een paar setjes met licht gewicht of enkel je lichaamsgewicht. Ga je bijvoorbeeld squatten? Begin dan met een lege stang en bouw het langzaam op tot je bij het gewicht bent waarmee je de oefening gaat uitvoeren. Zo ben je goed warm én ben je gewend aan het uitvoeren van de beweging.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Het is erg makkelijk om jezelf te vergelijken met iemand anders. Dit is echter af te raden, met name voor beginners. Elk mens is anders en zo ook het vermogen om spiermassa op te bouwen, kracht op te bouwen of om vet te verliezen. De enige persoon waarmee jij jezelf moet vergelijken, dat ben jezelf. Focus je op je eigen doelen en je eigen progressie, want aan dat van een ander kun je toch niets veranderen.

Drink genoeg water

Genoeg water drinken is hoe dan ook goed, maar zeker als je meer gaat sporten.  Door voldoende water te drinken, kan je lichaam de vochtbalans goed op peil houden en afvalstoffen op de juiste manier afvoeren. Dit heeft een positief effect op je herstel, zodat je weer naar de sportschool kunt voor je volgende workout. Ook voldoende water drinken kan een positief effect hebben op je huid. Win win dus!

Vraag om hulp

Als je het niet zeker weet, wees dan niet bang om het sportschoolpersoneel om hulp te vragen. Ze werken er niet voor niks, aarzel dan niet om hulp te vragen. Ook als je bijvoorbeeld hulp nodig hebt bij een zwaar setje is het normaal om iemand om hulp te vragen. In zulke gevallen hoeft het vaak niet eens een werknemer van de sportschool te zijn. De meeste mensen die zichzelf trainen weten dat het moeilijk kan zijn als je alleen traint en zullen je graag helpen.

Wees kritisch op je voedingspatroon

Een lijst met fitness tips zonder iets te vermelden over voeding is natuurlijk geen goede lijst. Daarom de tip om kritisch te zijn op je voedingspatroon. Als je meer gaat sporten zul je ook meer voeding tot je moeten nemen. n. Natuurlijk moet je ook letten op wat je eet. Kies gezonde producten die veel eiwitten, gezonde vetten en hoogwaardige koolhydraten bevatten.

Je lichaam zal op twee manieren meer calorieën verbranden. Ten eerste verbrand je extra calorieën door inspanning. Daarnaast zal je lichaam in rust meer calorieën verbranden omdat je meer spiermassa hebt opgebouwd.  Als je wilt aankomen en spiermassa wilt opbouwen, zul je dit waarschijnlijk moeten compenseren door meer te gaan eten.

Wil je graag afvallen? Zorg ervoor dat je lichaam voldoende herstelt. Wanneer je ineens minder gaat eten en meer gaat sporten, kan het zijn dat je te snel afvalt, en dat wil je juist vermijden.

Zorg voor voldoende herstelmomenten

Alle behandelde fitness tips gaan er tot nu toe over wat je het beste kunt doen. Deze tip gaat over wat je juist niet moet doen. Of beter gezegd, wanneer je af en toe niets moet doen. Het is namelijk erg belangrijk om voldoende rustmomenten te nemen, zodat je lichaam goed kan herstellen van de extra inspanning.

Dit kan door middel van het inplannen van rustdagen na zware trainingen, maar bijvoorbeeld ook door voldoende te slapen. Doe je dit onvoldoende, dan zul je na verloop van tijd aan je lichaam voelen dat het zich niet optimaal meer kan herstellen. Dit kan daarnaast ook nadelige gevolgen hebben voor je motivatie. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende rust krijgt en je lichaam op efficiënte wijze kan herstellen.

Doorzettingsvermogen is key

De laatste fitness tip is zeker niet de minste: je doorzettingsvermogen is alles.Uiteindelijk ben jij degene die dit moet doen, en niemand anders. Daarom is het erg belangrijk om na te gaan waarom je bent begonnen en wat je uiteindelijke doel is. Als je dit in gedachten houdt, blijf je jezelf eraan herinneren waarom je niet de kantjes er vanaf moet lopen.

Zorg er dus voor dat je het doorzettingsvermogen hebt om structureel naar de sportschool te gaan. Daarnaast dien je ditzelfde doorzettingsvermogen te gebruiken om de fitness tips uit dit artikel toe te passen in je trainingen en je dagelijkse leven.

Aanbevolen artikelen