FIFA 22 luidt een nieuwe generatie voetbalspellen in

fifa-blog

Vanaf 1 oktober ligt FIFA 22 in de winkels. Uiteraard verschijnt de nieuwe FIFA nog gewoon op de PlayStation 4, Xbox One en pc, maar óók op de PlayStation 5 en Xbox Series X. Vorig jaar gaf de next-gen versie van FIFA al een voorproefje van wat er grafisch mogelijk moet zijn op de nieuwe consoles. Dit jaar gaat EA een flinke stap verder en introduceert het ‘HyperMotion’.

Voetbal komt naar je huiskamer

HyperMotion klinkt niet alleen cool, het is ook best wel cool. Het is EA’s koosnaampje voor een nieuwe techniek om animaties op te nemen en op je scherm te toveren. Vroeger stuurde EA een handvol voetballers een motion capturing-studio in om daar een balletje te trappen. Dat is niet helemaal hetzelfde als echt voetbal, moeten ze daar bij EA hebben gedacht. Daarom hebben ze nu tweeëntwintig spelers echte wedstrijden laten spelen en hun bewegingen opgenomen met behulp van speciale trainingspakken.

EA kon op die manier enorm veel nieuwe animaties vastleggen. In totaal zitten er meer dan 4000 nieuwe animaties in FIFA 22. Dat is ruim drie keer zoveel als in FIFA 21! De kleinste details zijn nu vastgelegd; van balaannames en slidings, tot een onderlinge duels, maar ook spelers die elkaar aanwijzingen geven of het uitschreeuwen na een gemiste kans. Over de hele breedte profiteert FIFA 22 van de nieuwe motion capturing-techniek. 

Om die enorme bak met animaties optimaal te gebruiken, wordt voor het eerst in de serie machine learning toegepast. Een slim algoritme rijgt de animaties aan elkaar en houdt daarbij rekening met allerlei omstandigheden op het veld. Dat moet ervoor zorgen dat spelers beter uitkomen met hun loopbewegingen en een aanname of schot vloeiender oogt. Maar spelers kunnen met behulp van het algoritme ook sneller omschakelen als er ruimte op het veld ligt, of reageren slim op een afvallende bal.

Focus op next-gen, maar last-gen wordt niet vergeten

Zo is het gedrag van de doelmannen volledig onder handen genomen in FIFA 22. Keepers maken nu slimmere beslissingen en reageren daardoor sneller op situaties, waardoor we nu hopelijk ook echt kunnen vertrouwen op onze sluitposten. Kleinere tweaks aan de physics van de bal, de manier waarop spelers sprinten en nieuwe tactieken moeten FIFA 22 ook op de vorige generatie spelcomputers naar een hoger niveau tillen.

Buiten het veld

Buiten het grasveld is het in FIFA 22 natuurlijk weer mogelijk om te straatvoetballen in Volta, een eigen carrière te beginnen in Pro Clubs, of jouw droomteam samen te stellen in de carrièremodus of in FIFA Ultimate Team.

Nieuw zijn de FUT Heroes. Deze speciale kaartjes lijken een beetje op FUT Icons, maar zijn net iets anders. FUT Heroes staan voor onvergetelijke momenten in de voetbalgeschiedenis, zoals Robbie Keane die de League Cup won in 2008, of Diego Milito die Inter de Champions League bezorgde in 2010. FUT Heroes geven je in ieder geval nog meer mogelijkheden om je ultieme team samen te stellen.

Hou je het liever bij bestaande teams, dan zit je ook wel goed bij FIFA 22. Met meer dan 700 teams uit 30 competities is de keuze reuze. FIFA 22 bevat bovendien de Champions League, Europa League én de UEFA Europa Conference League, de gloednieuwe Europese competitie waar onder andere Feyenoord, Anderlecht, Gent en Vitesse aan meedoen.

Aanbevolen artikelen