6 tips voor een perfecte barbecue

tips voor een perfect bbq blog

Gebruik de zones op een barbecue

De grootste fout die je kunt maken bij het grillen, is om de kolen gelijkmatig over de grill te verdelen.  Mooi gedacht, maar waar laat je een stuk vlees dat nog niet gaar is, maar te snel verkleurt? Door met warmere en koudere zones te werken op je barbecue, kun je vlees dat nog even moet op een koelere plek leggen. Het probleem van zwarte hamburgers is hiermee gelijk opgelost.

Zorg voor voldoende hitte bij een barbecue

Heb je steak en burgers klaarliggen voor op de barbecue? Zorg dan dat een deel van de grill loeiheet is. Het vlees moet namelijk bakken en niet koken. Hou je hand tien centimeter boven het rooster en begin met tellen: eenentwintig, tweeëntwintig en ongeveer nú moet je je hand hebben weggetrokken van pijn. Dan is je grill heet genoeg. Een steek hoeft niet door en door te garen en zal dus niet verbranden. Burgers ook niet want die bevatten genoeg vet om het wel even uit te houden.

Hou je grill schoon bij een barbecue

Maak het rooster voor en na de barbecue schoon met een borstel van staaldraad. Heb je die toevallig niet voor de hand dan kun je een bol aluminiumfolie gebruiken voor hetzelfde effect.

Houd je grill vettig bij een barbecue

Gebruik een prop keukenpapier en dip die in plantaardige olie bij je barbecue. Vervolgens besmeur je het rooster met de olie en leg je het vlees erop. Dit voorkomt aanbakken. Of doe zoals Israëlische barbecuers nog wel eens doen: prik een halve ui op een vork, dip ‘m in olie en bestrijk ermee over je rooster.

Gebruik de ‘vingerthermometer’ bij een barbecue

Een echte man weet wanneer zijn steak gaar is zonder erin te prikken of snijden. Hij gebruikt alleen zijn handen bij de barbecue.

Rauw: Open je handpalm en ontspan je hand. Neem de wijsvinger van je andere hand en druk op het gebied tussen de duim en de pols. Het vlees voelt zacht aan maar veert niet volledig terug.

Rare: Druk de top van je wijsvinger tegen de duim van dezelfde hand. Druk op het gebied tussen de duim en de pols.

Medium-rare: Druk met je middelvinger tegen het topje van je duim van dezelfde hand. Het gebied onder de duim voelt nu iets steviger aan maar veert nog steeds een beetje terug.

Medium: Druk voor medium je ringvinger tegen het topje van je duim. Je voelt dat het vlees onder je duim al een stuk steviger aanvoelt bij de barbecue.

Well-done: Om te checken of het vlees well-done is druk je het topje van je pink tegen het topje van je duim. Het vlees is op deze manier het stevigst en veert het minst terug. Niet eetbaar!

Kook op de kolen bij een barbecue

Niet alleen het rooster van de barbecue hoef je te gebruiken. Ook direct op of tussen de kolen kun je de lekkerste dingen klaarmaken. Leg bijvoorbeeld zoete aardappels, ui of mais tussen de kolen. Laat ze roosteren en draai ze regelmatig totdat ze zwart zijn. Haal het zwartgeblakerde vel eraf en peuzel het vlees op.

Als je niet direct op houtskool durft te koken, kun je de (zoete) aardappelen ook in aluminiumfolie wikkelen en erin doen.

Aanbevolen artikelen