Is je geld investeren in whisky een goed idee?

Investeren in whisky

Nu spaarrekeningen op de bank bijna geen rendement opleveren gaan mensen op zoek naar alternatieven om in te investeren. Aandelen zijn populair en ook beleggen in goud doet het goed. In whisky investeren is een vrij nieuwe manier om je geld te beleggen. Hierbij investeer je in gelimiteerde versies of zeldzame oudere flessen whisky. Whisky’s van opgeheven distilleerderijen zijn aantrekkelijk omdat deze flessen steeds zeldzamer worden. In dit artikel lees je meer over deze boeiende manier van investeren.

Waarde van whisky

Ook bij whisky gelden bekende economische principes. Is de vraag groter dan het aanbod, dan stijgen de prijzen. Dat is zeker het geval voor oude whisky’s, of speciale edities. Vooral Schotse whisky mag zich verheugen op belangstelling van investeerders. Hierbij is sprake van een internationale markt, waarbij vooral in Aziatisch klanten grote bedragen betalen om een zeldzame whisky te bemachtigen. Een speciale whisky kan wel 20 jaar op vat rijpen voordat het kostbare vocht in de fles komt. De belangstelling voor whisky stijgt sinds de jaren 90 van de vorige eeuw. Distilleerders kunnen nooit met terugwerkende kracht meer whisky in de markt zetten, waardoor de prijs door de grote vraag stijgt. Niet elke whisky is geschikt om in te investeren, laat je niet door een willekeurig online magazine informeren, maar probeer een goede betrouwbare bron te vinden om te achterhalen welke whisky’s de moeite waard zijn als investering.

Handelen in whisky

Particulieren kunnen vrij eenvoudig in whisky handelen. Een grote speler in Nederland is The Swex. (voorheen World Whisky Index), onderdeel van Scotch Whisky International. (SWI) Klanten kunnen hier whisky per fles of zelfs per vat kopen en deze als beleggingsobject bewaren. Tegen een kleine vergoeding slaat The Swex de whisky veilig in een kluis op en zal de klant via een eigen account de waardeontwikkeling in beeld krijgen. Anno 2022 bestaat de opslag uit 66.000 flessen met een waarde boven de 43 miljoen euro. Laagdrempelig is Marktplaats Whisky, waar particulieren vrijblijvend whisky aanbieden.

Rendement en risico

In whisky investeren rendement betekent rendement en risico. Het rendement kan jaarlijks positief uitvallen. Gegevens van Scotch Whisky International geven de laatste jaren een gemiddeld rendement aan van 15,6%. Deze cijfers zijn goed, maar bieden, zoals bij iedere belegging, geen garantie voor de toekomst. Er is sprake van een gemiddeld rendement, waardoor niet iedere fles evenveel stijgt, of zelfs kan dalen. Er is sprake van een gespecialiseerde markt, waardoor de hoeveelheid kopers beperkt is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) beoordeeld het risico op zes, waarbij zeven de hoogste score aangeeft. Wees hiervan bewust als je overweegt te investeren in de wereld van whisky.

Aanbevolen artikelen