In principe bestaan er twee soorten burgers: de mannenburger en de vrouwenburger. Mannenburgers bevatten minstens 200 gram vlees, veel saus en weinig groen. Op de vrouwenburger daarentegen tref je een veelvuldigheid aan diverse soorten sla en groenten en als er al een stuk vlees tussen het broodje zit, dan is dat een mini versie van de mannelijke variant.
Krachtpatser
Dit recept betreft een echte krachtpatser: de Tex Mex burger met homemade chilisaus. Niks geen liflafjes, maar vlees zoals vlees bedoeld is. Kruidig, sappig en mals. Voor de saus geldt net als in de keuken: if you can’t stand the heat, stay out of the kitchen. Deze hete saus is inderdaad niet voor de weekhartigen, maar geeft deze Tex Mex burger een echte Mexicaanse twist. Drink er een koele Corona of Sol bij om de boel te blussen. Viva Mexico!
Chilisaus
Wat moet je in huis halen voor de saus?
Voor de chilisaus:
- 1 ui
- 4 rode pepers
- 500 gram tomaten
- 4 teentjes knoflook
- 2 el worcestersaus
- 200 gram rietsuiker
- 1.5 dl rode wijnazijn.
Voor de burgers:
Voor vier burgers heb je het volgende nodig:
- 800 gram rundergehakt
- 2 el oregano
- 2 el komijn
- 1 rode ui gesnipperd
- Peper
- Zout
- 4 plakken Cheddarkaas
- 1 avocado in plakjes
- 12 mooie slabladeren
- 4 broodjes naar keuze
- Tortillachips voor erbij.
Bereiden
Wat moet je doen om deze burgers en de saus te bereiden?
Eerst maak je de chilisaus:
- Pureer de tomaten, rode pepers, ui en knoflook in de keukenmachine tot een zacht mengsel
- Giet het mengsel in een pan
- Voeg de worcestersaus, suiker, rode wijnazijn en 2 tl zout toe
- Breng aan de kook
- Draai dan het vuur laag en laat 40 minuten pruttelen tot de saus is ingedikt
- Laat volledig afkoelen
- Bewaar in een gesteriliseerde pot
Dan ga je los met de burgers:
- Meng alle kruiden met het gehakt in een kom tot een egale bal
- Vorm daar vier burgers van
- Zet 30 minuten in de koelkast met deksel of aluminiumfolie op de kom
- Verhit een grillpan op hoog vuur
- Vet de burgers in met olie
- Grill ze 5 minuten per kant
- Laat daarna nog paar minuten rusten onder folie
- Grill de opengesneden broodjes ongeveer 1 minuut in het bakvet van de burgers
- Leg op op elk broodje wat blaadjes sla en fijngesneden avocado en de burger
- Leg een plak cheddarkaas op de burger
- Daarover de saus en top af met de bovenkant van het broodje
- Serveer met extra saus en tortillachips.