Je eerste auto: Waar moet je aan denken?

Iedereen wil graag met een eigen auto de weg op, toch zijn er een aantal dingen die je niet moet vergeten voor de aankoop van een eigen auto. In dit artikel lees je waar je allemaal aan moet denken voor je je eerste auto aanschaft.

Autoverzekering

Voordat je veilig de weg op kan met je nieuwe auto, is het belangrijk om een passende autoverzekering af te sluiten voor je auto. Autoverzekeringen zijn er in alle maten en soorten. Op basis van de autoverzekering die je kiest betaal je maandelijks of jaarlijks een premie. Dit bedrag is onder anderen afhankelijk van hoelang je al je rijbewijs hebt en hoeveel schade vrije jaren je al hebt opgebouwd. Ieder jaar dat je geen schade krijgt bouw je een soort korting op.

Bij het uitkiezen van een autoverzekering is het goed om je af te vragen wat je wil verzekeren, zo kun je er voor kiezen om alleen schade aan andermans spullen te verzekeren, maar er zijn ook autoverzekeringen waar je de schade aan je eigen auto kan verzekeren. Het helpt om bij deze keuze ook te kijken naar de leeftijd van je auto. Verder kun je bij veel maatschappijen kiezen voor aanvullende opties, zoals een inzittendeverzekering of een verzekering voor de accessoires van je auto.

Wegenbelasting

Een andere kostenpost om rekening mee te houden is wegenbelasting. Tenzij je elektrisch rijdt kom je hier niet onder uit. Wegenbelasting betaal je per kwartaal en is afhankelijk van de volgende factoren.

  • Hoe milieuvriendelijk je auto is. Hoe meer CO2-uitstoot je auto heeft, hoe meer wegenbelasting je moet betalen.
  • Hoe zwaar je auto is. Zwaardere auto’s betalen meer belasting.
  • Rijdt je auto op benzine, diesel of gas? Je betaalt voor een dieselauto meer wegenbelasting dan voor een auto op benzine of gas.
  • Waar je woont. De provincie waarin je woont bepaalt ook hoe hoog de wegenbelasting is. Iedere provincie rekent een extra bedrag. Dit bedrag verschilt per provincie. Wat de provincies hierop verdienen gebruiken ze voor het aanleggen en onderhouden van wegen.

Onderhoud

Onder het onderhoud valt ook de APK-keuring. Dit moet iedere auto ieder jaar ondergaan. Tijdens die keuring wordt je auto getest of alle noodzakelijke onderdelen nog goed werken. Met een beetje geluk ben je voor een paar tientjes klaar en kan je weer een jaar vooruit. Maar de kans is ook aanwezig dat je, zeker bij oudere auto’s een stuk meer geld kwijt bent om oude onderdelen te laten vervangen. Buiten deze APK keuring heb je natuurlijk ook de kans dat er onderdelen stuk gaan en vervangen moeten worden. Houdt er dus altijd rekening mee dat je wat extra geld over hebt om dit op te vangen.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er meerdere onderdelen waar je rekening mee moet houden wanneer je een auto gaat aanschaffen. Denk hier van te voren dus goed over na!

Aanbevolen artikelen