Kunst workshops op school

De algemene trend tegenwoordig is dat kinderen steeds minder meekrijgen van kunst en cultuur. Wij vinden dat erg jammer, want kunst is erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Waarom dit zo is en wat we hieraan kunnen doen zal ik in dit artikel uitlichten.

Het belang van kunst

Het is belangrijk om de hersenen van jonge kinderen te stimuleren, het liefste van buitenaf. Kunst is iets unieks omdat het de creativiteit van alle individuen trekt. Iedereen kan zich tijdens het maken van kunst lekker ontspannen en zijn eigen ding doen. Dit is erg gezellig in groepsverband, maar dit kan ook prima alleen. Wanneer je bezig bent met kunst ga je helemaal op in iets en voel je tegelijkertijd je emoties. We zien vaak dat de kinderen erg trots zijn op hun eigen kunst creaties. Hierbij krijgen ze ook veel waardering van de anderen. Volgens Professor Eric Shedd stimuleert kunst de hersenen en kunnen de hersenen daardoor zich beschermen tegen het ontstaan ​​van ouderdomsziekten. Alle bijdragen die je hieraan kunt leveren, zeker in de eerste levensjaren, zijn heel belangrijk.

Wat leren de kinderen van kunst?

Kinderen kunnen veel dingen leren van kunst. Dit is niet alleen hun creativiteit gebruiken. De belangrijkste lessen zal ik benoemen. Ten eerste zorgt kunst ervoor dat kinderen leren dat er meer manieren zijn om je uit te drukken dan alleen in woorden en cijfers. Dit kan een mooie uitlatingsklep zijn voor velen.

Waar het op school gaat over het juiste antwoord op de vraag, gaat het bij kunst juist meer over een eigen mening. Op deze manier leren kinderen dat het hebben van een eigen mening of oordeel niet verkeerd is. Tot slot leren kinderen van kunst dat kleine veranderingen een grote impact kunnen hebben.

Workshops voor basisscholen

Tegenwoordig zijn er instanties die speciale workshops en dagprojecten organiseren op basisscholen om kinderen met kunst in aanmerking te laten komen. Je kunt immers niet vroeg genoeg beginnen. Tijdens deze workshops basisschool zijn de leerlingen actief aan het werk en worden ze goed begeleid door kunstvakdocenten tijdens het creatieve proces. Om de kwaliteit van de workshops te waarborgen worden er bij Grotebroer alleen gekwalificeerde kunstdocenten gebruikt. Zij hebben al ruim 20 jaar ervaring met deze projecten en workshops, vandaar dat ze een van de favorieten zijn.

Workshops voor middelbare scholen

Er zijn ook kunstworkshops voor middelbare scholen. Deze workshops op school worden normaal gesproken op locatie gegeven, maar door de coronacrisis mocht dit helaas niet meer. Ze hebben bij Kleinkunstig niet stilgezeten maar snel een oplossing gezocht voor dit probleem: Online workshops. Hierdoor kunnen de leerlingen op een verantwoorde manier toch de kunst leren kennen.

Aanbevolen artikelen