Dakraam vervangen, waar moet je op letten?

Het vervangen van een dakraam is een taak die de nodige kennis en vaardigheden vereist. Een dakraam is immers niet alleen een belangrijk onderdeel van je huis, het biedt ook licht en ventilatie aan de bovenste verdiepingen. Als je van plan bent om uw oude dakraam te vervangen, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. In dit artikel zullen we uitleggen waar je op moet letten bij het vervangen van een dakraam.

Welk type dakraam?

De eerste stap van een Velux dakraam vervangen is het bepalen van het type dakraam dat je wilt installeren. Er zijn verschillende soorten dakraam beschikbaar, waaronder houten, PVC en aluminium ramen. Elk type dakraam heeft zijn eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van het budget, de architectonische stijl van uw huis en persoonlijke voorkeuren.

Houten dakraam

Houten dakraam is de traditionele keuze voor veel huiseigenaren, vanwege de warme en authentieke uitstraling. Het is echter belangrijk om te weten dat houten dakraam periodiek onderhoud vereist om de levensduur te verlengen en de werking te garanderen. Dit kan variëren van het lakken van de ramen tot het vervangen van beschadigde onderdelen.

PVC dakraam

PVC dakraam is een populaire keuze vanwege de duurzaamheid, onderhoudsgemak en de uitstekende isolatie. Het is echter wel belangrijk om de kwaliteit te controleren van het PVC materiaal, want goedkoop PVC kan snel verkleuren en beschadigen.

Aluminium dakraam

Aluminium dakraam is de beste keuze voor mensen die een modern uiterlijk willen en weinig onderhoud willen uitvoeren. Aluminium is namelijk corrosiebestendig, duurzaam en biedt een lange levensduur. Het is echter wel belangrijk om te controleren of de aluminium afwerking past bij de architectuur van uw huis.

Het juiste formaat

Als je het juiste type dakraam hebt gekozen, moet je het juiste formaat kiezen. Een dakraam moet immers passen in de opening die in het dak is gemaakt. Meet daarom de grootte van het gat op voordat je het nieuwe dakraam koopt. Het is belangrijk om te onthouden dat het nieuwe dakraam groter moet zijn dan het gat, om een goede pasvorm te garanderen.

Het vervangen van een dakraam is een taak die het beste kan worden uitgevoerd door een professional. Een dakraam vervangen vereist namelijk ervaring en kennis van het installatieproces. Het is namelijk belangrijk om te weten welke materialen nodig zijn, hoe de oude ramen verwijderd moeten worden en hoe de nieuwe ramen correct geïnstalleerd moeten worden.

Voordelen van het vervangen

Wanneer je ervoor kiest om je oude dakraam te vervangen krijg je hier verschillende voordelen voor terug. Een nieuw dakraam kan tot 75% beter resultaat geven. Omdat de temperatuur van het binnen raam hoger blijft is er minder kans op tocht in huis. Het vervangen van je dakraam kan dus zorgen voor meer wooncomfort.

Een ander voordeel is dat het vervangen tegenwoordig niet duur hoeft te zijn. Het kan al vanaf € 300,-.
Een modern raam geeft je tot 18% meer daglicht en heeft een modern en licht design met goede ventilatie- en bedieningsopties. Ook hoef je niet lang te wachten op de vervanging, een dakraam kan binnen 1 werkdag vervangen worden.

Aanbevolen artikelen