We gaan dit jaar met zijn allen volop inzetten op isolatie. Om de warmte binnen te houden in de winter en de warmte buiten te houden in de zomer. En als je de airco aanhebt, dan wil je ook dat die koele lucht binnenblijft en dat je niet de mussen aan het verkoelen bent.
Met goede isolatie weten we inmiddels allemaal dat je bespaart op je energie kosten. Je hoeft zelf minder te verwarmen of te verkoelen als je een ruimte goed geïsoleerd hebt.
Waar begin je met isoleren?
Waar moet je beginnen als je je huis wilt (laten) isoleren? Begin je met dakisolatie, muur/spouw isolatie of vloerisolatie? Bij verschillende warmte metingen wordt gezien dat er nog veel warmte verloren gaat via het dak. Warme lucht stijgt namelijk op en in je huis gaat dat dus richting het dak. Als je dak dan niet goed geïsoleerd is, verlies je warmte. Kost dus meer geld.
Dak isolatie
Dus wij zouden beginnen met het isoleren van je dak. Dat kan je zelf doen of laten doen. Maar met wat eenvoudige montagehandleidingen kan je snel aan de slag om je eigen dak te isoleren.
Kijk bij het aanschaffen van isolatieproducten goed naar de R-waarde. En tijdens de installatie wil je goed letten op het dichten van de kieren. Als je je dak helemaal hebt geïsoleerd, en er is nog een kier naar buiten, dan is al je moeite bijna voor niets. Op de bouw zeggen ze, “hou altijd een bus purschuim bij de hand voor de afdichting”.
Voordelen isolatie
Je muur of dak extra isoleren heeft een aantal voordelen. Het behoud van de temperatuur in de ruimte of ruimtes. Thermische isolatie functioneert vaak ook als geluidisolatie. Dat betekend dat je ook wat minder last hebt van de geluiden van de buren. Je bespaard daarnaast ook geld op je energie kosten, je huis wordt meer waard en je levert ook je bijdrage aan duurzamer wonen.
Muur isoleren
Je kunt je muur op een aantal manieren isoleren. Namelijk met een voorzetwand, spouwmuur of het isoleren van de binnenmuur.
Met een voorzetwand lever je wat in op je woonruimte omdat de muur dikker wordt soms een paar centimeter. Deze centimeters gaan van je woonoppervlak af.
Als je je spouwmuur gaat isoleren dan kan dat met het vullen van isolatiemateriaal. Achteraf is een spouw moeilijk te bereiken, vaak wordt er dan een gat geboord om er een schuim in te spuiten of te voorzien van kleine isolatie korrels.
Ga je aan de slag of laat je zelf isoleren, houd dan rekening met een variërende terugverdientijd. Dit hangt af van de kosten van het materiaal en de besparing die het je oplevert op de energiekosten en op je woongenot.