Telematics

Telematics is voor veel mensen nog een vaag begrip. We leggen ja daarom graag uit wat het betekent en wat je ermee kunt. Lees snel verder om hier meer over te leren.

Wat houdt het in?

Telematics wordt ook wel telematica genoemd. Je zou het kunnen beschrijven als de samenvoeging van twee takken van wetenschap, namelijk telecommunicatie (de technische tak waartoe ook telefoonlijnen en kabels behoren) en informatica (waaronder computersystemen). Tegenwoordig staat de term voornamelijk voor telematica-vlootbeheeroplossingen voor het beheer van commerciële wagenparken. Met deze communicatie tussen telecommunicatie wordt zicht gehouden op voertuigen.

Draadloze telematica apparaten en black box technologie verzamelen en verzenden gegevens over voertuiggebruik, preventieve onderhoudsbehoeften en effectief onderhoud. Telematica-software voor wagenparkbeheer is het onderdeel van telematica dat populair is bij veel moderne bedrijven voor het coördineren van voertuigen en bedrijfsmiddelen enerzijds en voor een uitgebreid overzicht van de toestand, winstgevendheid en productiviteit van het hele wagenpark anderzijds.

Gebruiken

Om telematics te kunnen gebruiken moet het voertuig GPS hebben en een specifiek apparaat voor telematics moet ook aanwezig zijn. Deze wordt in het voertuig geïnstalleerd. Dit apparaat zal vervolgens het apparaat veel informatie doorspelen aan het bedrijf waar je het telematics apparaat aan hebt gekoppeld. Wat je onder anderen voor analyses kunt maken zijn brandstofverbruik, gereden routes en het aantal gereden uren. Dit is waardevolle informatie voor onder anderen vrachtwagenchauffeurs.

Vooral bedrijven hebben baat bij telematics. pakketbezorgers en koeriersdiensten hebben kunnen het goed gebruiken. Door de gereden routes in kaart te brengen kan er bewezen worden dat het pakket is afgeleverd. Ook kan de koper van het pakketje op deze manier de route van de bezorger volgen zodat ze weten wanneer ze thuis moeten zijn.

Een ander voordeel van telematics is dat er berekend kan worden hoe efficiënt de bestuurder rijdt. Hieruit kan je opmaken of er bespaard kan worden op brandstof, wat weer veel geld kan schelen. Ook kan je in de gaten houden of werknemers privé ritjes maken.

Voordelen vrachtwagenchauffeurs

Vrachtwagenchauffeurs moeten heel veel regels volgen. Er is zeker veel om rekening mee te houden als het gaat om rij- en rusttijden. Telematica kan heel handig worden gebruikt als het voertuig is uitgerust met een digitale tachograaf. In dit geval kan telematica ook de last verlichten. Het toont altijd realtime rijgegevens. Zo weet je altijd hoeveel tijd er nog is voordat je weer moet rusten. Je kunt gemakkelijker inschatten of er nog voldoende tijd is om een ​​bepaalde levering af te ronden, maar het helpt ook om uw auto niet achter te laten waar niemand pauzeert. Het kan je helpen om beter te plannen. Daarnaast kun je pauzes en de resterende werkuren van de dag of zelfs de week instellen. Telematics doet de berekeningen voor je terwijl je rustig op de weg kunt concentreren.

Wat zijn de kosten?

Hoe duur het is, is erg afhankelijk van welke telematica oplossing je kiest. Simpele GPS-tracking op een kaart is een niet zo dure mogelijkheid, maar levert uiteraard ook minder bruikbare informatie op. Het integreren van telematicaoplossingen met andere technologieën zoals digitale tachografen, dashcams, intelligente routeplanning en geavanceerd bestuurdersbeheer brengt hogere initiële kosten met zich mee, maar levert op de lange termijn een hoger rendement op.

Een goed overzicht helpt enorm bij het inschatten van de wagenparkbehoeften en hoe je voertuigen zullen worden ingezet. Dashboards op maat voor je bedrijf maken het gemakkelijk om de status van key performance indicators (KPI’s) en budgetten te zien. Met de bijna realtime analyses die door uw vlootvolgsysteem worden geleverd, kunt u alles volgen. Investeren in telematica loont. Verborgen kosten kunnen aan het licht komen waardoor de efficiëntie van je onderneming omhoog gaat.

Aanbevolen artikelen